Tips en trucs voor het verduisteren van een slaapkamer

  • Gepubliceerd op December 13, 2021
  • Update op Juli 18, 2023
  • Leestijd 5 min.
2. Cover - Comment assombrir une chambre

Valt u moeilijk in slaap in een kamer die niet perfect donker is? Maakt het vroege licht in de ochtend u onherroepelijk wakker? Dan is het tijd om enkele eenvoudige en nuttige dingen te ondernemen om weer rustig te kunnen slapen. Hier zijn enkele tips om uw slaapkamer perfect te verduisteren.

Enkele goede gewoonten om aan te nemen

Allereerst is het belangrijk alle hinderlijke lichtbronnen te achterhalen. Voordat we de buitenverlichting aan gaan pakken, is het goed om te beginnen met het uitschakelen of loskoppelen van de verschillende elektrische apparaten die een led- of controlelampje hebben.

De elektrische wekker, de screensaver van uw telefoon, leeslamp, tablet en nog meer apparaten stralen allemaal licht uit, waardoor u wakker blijft. Zelfs als deze lichtbronnen maar klein zijn, kunnen ze voor storend licht zorgen, vooral ook als het buiten donker is geworden.

Als u toch bepaalde apparaten zoals een wekker in de kamer wilt hebben, kies dan voor een analoge uitvoering of bedek het met een dik, ondoorzichtig doek.

Oplossingen voor het blokkeren van licht in de kamer

Hang ondoorzichtige gordijnen in uw kamer op

Als u dunne gordijnen of vitrage hebt hangen, is het de hoogste tijd om ze eraf te halen en te kiezen voor dikkere gordijnen, die in de ochtend het zonlicht tegenhouden en ‘s nachts het licht van de straatlantaarns. Er zijn prachtige gordijnen te koop in verschillende kleuren en patronen die perfect bij alle interieurstijlen passen.

Hoe dikker de gordijnen zijn, hoe minder licht ze in de kamer doorlaten. Als u beslist geen afstand wilt doen van wat er nu hangt, breng dan een voering aan in uw gordijnen met een verduisterende stof die gemakkelijk te bevestigen is. Denk eraan gordijnen te nemen die een stuk breder zijn dan uw ramen om ervoor te zorgen dat ze alles goed bedekken en er geen licht aan de zijkant doorheen schijnt.

Jaloezieën: de perfecte raambekleding om een kamer van binnenuit te verduisteren

Met jaloezieën kunt u doeltreffend een kamer verduisteren. U kunt jaloezieën toepassen in combinatie met gordijnen of rolluiken of los monteren. Er zijn verschillende soorten die allemaal gemakkelijk zijn te installeren:

  • Jaloezieën met horizontale lamellen: praktisch om de gewenste hoeveelheid licht te regelen
  • Jaloezieën met verticale lamellen, kortweg lamellen genoemd: zijn stijlvol en geven uw interieur een warme uitstraling.
  • Plisségordijnen:  dit zijn gordijnen die als een accordeon worden opgevouwen en die u kunt regelen met een koord of een ketting.
  • Rolgordijnen: discreet en bijna onzichtbaar, wanneer ze eenmaal volledig zijn opgerold.


Jaloezieën zijn er in verschillende kleuren naar uw smaak. Opvallende kleuren spreken de kleintjes vaak erg aan. Houd altijd in gedachten dat hoe donkerder de kleur van de jaloezieën zijn, hoe meer licht er wordt tegengehouden. Des te sneller zult u in de armen van Morpheus vallen en heerlijk slapen.

Plaats binnen of buiten raamfolie

Het gaat hier om ondoorzichtige raamfolies die zich gemakkelijk laten aanbrengen en verwijderen.

Plaats een tochtstopper of -strip

Soms kan licht uit de andere kamers van uw huis uw slaap verstoren. De deurdrempel laat een hinderlijk schijnsel binnen dat u belet lekker weg te dromen. Plaats een tochtstopper (een dik tapijtje kan ook) of een tochtstrip ter hoogte van de drempel. Daarmee voorkomt u dat er licht naar binnen valt.

Voorzieningen aan de buitenzijde om een kamer te verduisteren

Bent u niet helemaal tevreden met de voorgaande oplossingen? Bent u erg gevoelig voor het minste licht? Dan is het raadzaam om te kiezen voor rolluiken, de perfecte oplossing om een slaapkamer in totale duisternis te dompelen. Deze oplossing is duurder dan de vorige en er moeten wat werkzaamheden voor worden uitgevoerd. Een goede nachtrust is echter van onschatbare waarde, want vermoeidheid heeft op lange termijn een negatief effect op de gezondheid.

Mechanische of elektrische rolluiken

Mechanische of elektrische rolluiken worden opgerold in een kast die boven de deur of het raam wordt geplaatst. Eenmaal uitgerold sluiten ze de opening geheel of gedeeltelijk af.

Mechanische rolluiken werken zonder elektriciteit en worden handmatig bediend met een eenvoudige zwengel of trekkoord. Dat is zeer praktisch in geval van stroomuitval. De elektrische uitvoering wordt bediend met een druk op de knop. Elektrische rolluiken kennen een groot gebruiksgemak, vooral als u meerdere rolluiken heeft.

Scharnierende luiken

Scharnierende luiken bestaan uit twee panelen, al of niet met openingen, waarmee u buiten een venster kunt afsluiten. De luiken worden handmatig gesloten of hebben een programmeerbare automatische bediening.

Wilt u jaloezieën of rolluiken gaan aanschaffen? Raadpleeg onze catalogus met een groot aantal leveranciers van kwaliteitsjaloezieën en -rolluiken.

Hoe maakt u het donker in uw slaapkamer?

Oplossingen voor het blokkeren van licht in de kamer. Hang ondoorzichtige gordijnen in uw kamer op. Plaats binnen of buiten raamfolie Jaloezieën: de perfecte raambekleding om een kamer van binnenuit te verduisteren. Plaats een tochtstopper of -strip.

Op zoek naar Rolluiken?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen
by Josie Wensley
share on Email Twitter