Een logo maken: te vermijden fouten (deel 2)

Een logo ontwerpen voor uw bedrijf is geen taakje tussendoor. Het is van groot belang voor uw bedrijf dat het logo er piekfijn uitziet, blunders zijn faliekant!

Tips om logo’s te ontwerpen.

Wilt u logoblunders vermijden? Hier is deel 2 van onze ontwerptips.

 1. Het beeld zegt alles.
 2. Het kiezen van het juiste vectorprogramma is cruciaal. Niemand houdt van afbeeldingen met pixels, zeker niet bij bedrijfslogo’s, maar toch gebeurt het al te vaak door de keuze van het verkeerde type afbeelding.

  Wat is de standaard?
  Vectorafbeeldingen. Dit haarfijne type afbeelding zorgt ervoor dat uw logo, op elk formaat en elke achtergrond, er steeds onberispelijk uitziet. Het wordt vooral gebruikt bij Adobe illustrator en Corel Draw.

  Wat wil ik niet?
  Rasterafbeeldingen. Vooral gekend als bitmaps, gebaseerd op pixels. En dat geldt ook voor Adobe Photoshop: niet gebruiken dus.

  Let erop dat het logo steeds dezelfde kwaliteit heeft in elke grootte. Vectorafbeeldingen zijn hiervoor zeer geschikt.

 3. Heb ik dit al eens eerder gezien?
 4. Onderzoek of u een uniek logo heeft, maar even belangrijk, of het origineel is. Het is mogelijk dat u juridische problemen krijgt indien u archiefbeelden gebruikt, en u loopt een hoger risico dat iemand anders ze ook al gebruikt! Vergewis u ervan dat u een exclusieve licentieovereenkomst voor u en uw bedrijf heeft op het artistieke werk in uw logo.

 5. Ik sta ZO goed met dit hemd, vindt u niet?
 6. Sommige logo’s zijn klein en eenvoudig, terwijl andere groot en gedetailleerd zijn. Misschien hebt u wel een geweldig lettertype gevonden waarover u zeer enthousiast bent, maar dat betekent niet dat dit is wat uw klanten verwachten of dat dit het beste is voor het merk. Zorg dat uw logo de identiteit van uw bedrijf weerspiegelt.

 7. Terug naar de basis.
 8. Kies pas op het laatste de kleur(en). Zorg er eerst voor dat uw ontwerp duidelijk en onvergetelijk is. Later kunt u kleurentesten doen met uw ontwerper om te kijken wat er werkt en uw merk goed weergeeft.

 9. Comic Sans MS is niet oké.
 10. Het lettertype kiezen is een van de meest cruciale beslissingen bij het ontwerpen van het logo. Het bundelt de energie en de persoonlijkheid van een onderneming, waardoor dit grondig overdacht moet worden. De voorkeur gaat meestal uit naar sober en netjes, in plaats van zwierig en kinderachtig. Gebruik één lettertype, maximum twee. Niet overdrijven! Minder is meer.

 11. We nemen een beetje van dit…
 12. …en een beetje van dat. Dit is een grote vergissing. Kopiëren en plakken is niet alleen vaak verboden, maar ook onprofessioneel. U kunt ernstig in moeilijkheden raken door het ontwerp van iemand anders te gebruiken, zelfs het origineel veranderen wordt niet geapprecieerd. Uw logo vertegenwoordigt uw bedrijf. Als u het ontwerp van iemand anders gebruikt zal dat zowel uw reputatie als die van uw ontwerper schaden.

Hopelijk hebben deze tips voor het logo-ontwerp u een duwtje gegeven in de juiste richting!

goudengids.be heeft een breed scala aan advertentie oplossingen ontwikkeld om uw zaak te laten groeien.

Ontdek hoe