Sociale media voor bedrijven: tips voor beginners en de 5 basisregels van sociale media

Als u een startende ondernemer bent, weet u net zo goed als iedereen dat sociale media voor bedrijven niet meer weg te denken zijn in de markt van tegenwoordig. U vraagt zich misschien af hoe u daarmee begint, of waar u eenvoudige en up-to-date sociale mediatips vindt? In dit artikel vindt u alle antwoorden!

Sociale mediatips voor beginners: de belangrijkste principes

Beginnen met sociale media kan soms best intimiderend zijn, maar als startend bedrijf heeft u een voordeel ten opzichte van gevestigde bedrijven omdat u het meteen goed kan doen zonder slechte gewoontes aan te leren. Allereerst een opsomming Onze belangrijkste sociale mediatip is het onthouden dat mediakanalen niet vanzelf groeien. Het kost tijd en moeite om content te produceren die uw online aanwezigheid (geleidelijk aan) zal uitbreiden. Aan de andere kant is betalen voor profilering ook geen garantie voor succes en financieel gezien niet altijd haalbaar. Verder moet u onthouden dat de content koning is. Google houdt van twee dingen: hoogwaardige content en wederzijdse betrokkenheid. Als u volgers, vrienden en fans wilt, moet u content plaatsen die zowel relevant als interessant is, met genoeg links tussen de sociale portalen en de bedrijfssite. Hier met die kennis! Hieronder staan een aantal van de meest essentiële sociale mediatips voor een goed begin aan uw campagne.

  1. Plaats interessante content die verband houdt met uw merk of sector en die niet puur gericht is op verkoop. Met content die alleen bestaat uit producten, aanbiedingen en prijzen verliest u al snel de aandacht van de doelgroep en wordt u door zoekmachines als spam gezien. Bedenk informatie die de klant interessant vindt (zoals nieuws uit de sector) en niet alleen dient als stimulans om iets te kopen. Zet de online doelgroep aan tot betrokkenheid, door ze de mogelijkheid te bieden om hun mening en ideeën te delen.
  2. Plaats foto's en video's! Upload afbeeldingen of miniatuurafbeeldingen. Die vallen sneller op dan een gewone update. Houd het trouwens ook niet alleen bij Facebook en Twitter: probeer ook afbeeldingsgerichte portalen zoals Instagram en Pinterest. Met name Instagram filtert berichten niet op basis van uw relatie met de gebruiker, waardoor elke Instagrammer even veel kans heeft om het bericht te zien! Ook YouTube heeft heel veel actieve gebruikers waardoor u mogelijk bespaart op dure advertenties of zendtijd op tv.
  3. Plaats aanbiedingen en tijdelijke kortingen. Zo zullen mensen de content sneller delen met vrienden en connecties, waardoor het bereik wordt vergroot. Met dergelijke updates houdt u bovendien de aandacht van volgers en vrienden vast, waardoor ze u in hun netwerk willen houden! Als u zich te veel richt op het binnenhalen van nieuwe volgers, verliest u juist de bestaande volgers.
  4. Link de sociale mediaportalen aan elkaar en aan de bedrijfssite. Deze koppelingen vormen handige backlinks en verhogen het bezoekersaantal voor de website en dus ook de positie van uw pagina in de zoekresultaten.
  5. Maak het mooi! Net als een reclamebord moeten ook sociale mediapagina's er aantrekkelijk uitzien en goed doordacht ontworpen zijn. Zorg voor een aantrekkelijke pagina die aansluit op de look-and-feel van het bedrijf om bezoekers terug te laten komen en nieuws te doen volgen. Een goed ontworpen profiel maakt een merk uniek en geeft een professionele indruk. Wees gerust creatief, maar zorg wel dat afbeeldingen goed worden weergegeven. Dus geen afbeeldingen vol pixels of van ondermaatse kwaliteit, en geen foto's die niet in de vakken passen of van de pagina afhangen.

We hopen dat u deze sociale mediatips nuttig vond! Krijgt u al de sociale kriebels? Tijd om nieuwe vrienden te maken...

goudengids.be heeft een breed scala aan advertentie oplossingen ontwikkeld om uw zaak te laten groeien.

Ontdek hoe