Een domeinnaam of URL registreren

Om een domeinnaam te registreren: kies de gewenste naam, vind een betrouwbare registratiepartner en volg de stappen in het registratieproces. Registratiepartners kunnen u hierbij helpen.

Het kiezen en registreren van een domeinnaam is redelijk eenvoudig, maar er zijn wel enkele beperkingen. Om precies te zijn moet de gekozen naam:

 • uniek zijn. U kunt bijvoorbeeld niet 'goudengids.be' kiezen, want die is al in gebruik
 • eerlijk zijn. Namen die potentiële klanten bewust om de tuin leiden zijn in de meeste landen illegaal

Ook zijn er beperkingen welke topleveldomeinnamen (TLD's) u mag registreren, d.w.z. het gedeelte van de naam rechts van de laatste punt (bijv. .com of .be). Vaak is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een sectorspecifieke TLD te gebruiken als uw bedrijf geen lid van die sector is.

De naam registreren

Na het kiezen van een naam kunt u deze registreren. Er is een grote keuze aan registratiepartners die domeinnamen mogen registreren. Welke registratiepartner wordt gekozen is een belangrijke beslissing, dus besteed hier voldoende aandacht aan:

 • Vergelijk verschillende registratiepartners, controleer de prijzen, wat hierbij is inbegrepen en zorg dat er geen verborgen kosten zijn.
 • Lees de voorwaarden van de registratiepartner goed door en let vooral op of u kunt verhuizen naar een andere registratiepartner of server en wat dit kost.
 • Als u nog nooit een domeinnaam hebt geregistreerd, vraag dan mensen die al een websiteregistratie hebben of ze een registratiepartner kunnen aanbevelen.
 • Zorg dat de registratiepartner de gewenste service en ondersteuning na verkoop biedt. Controleer of de registratiepartner een adres in België heeft.
 • Na het kiezen van een registratiepartner moet het mogelijk zijn om op hun website te controleren of de gekozen naam nog vrij is. Op dit punt moeten zij:
  • kunnen laten zien welke TLD's beschikbaar zijn en welke al bezet zijn
  • de prijsopties van de verschillende domeinen kunnen tonen, inclusief de beschikbare registratieperiode (van één tot tien jaar, afhankelijk van de TLD)
  • alternatieve suggesties kunnen doen, zoals een andere spelling of met een streepje

  Domeinnaamregistratie en privacy

  Bij het registreren van een domeinnaam moet u een naam, adres en andere contactgegevens opgeven. Deze worden opgenomen in een openbaar beschikbare database en kunnen worden gevonden door personen die de eigenaar van een bepaalde domeinnaam zoeken. Als u dit niet wilt, kan de registratiepartner er eventueel voor zorgen dat de naam verborgen blijft (door bijvoorbeeld een dummy adres te plaatsen, wat ongeveer overeenkomt met een postbusnummer), hoewel zij hiervoor misschien wel een bedrag in rekening brengen.

  Herregistratie

  Alle domeinnamen moeten van tijd tot tijd opnieuw geregistreerd worden. Aan het einde van de contractperiode moet u de naam opnieuw registreren.