Hoe wordt het succes van een bannercampagne gemeten?

Denk goed na over de manier om het succes van een campagne te meten! Gedurende de campagne zelf en aan het einde ervan moet u erachter kunnen komen of deze gewerkt heeft of niet.

Gedurende de campagne zelf en aan het einde ervan moet u erachter kunnen komen of deze gewerkt heeft of niet. Leg VOORDAT de campagne ten einde komt de manier vast om dit te meten; liefst zelfs nog voordat de campagne begint. De statistieken Als het op de statistieken aankomt, zijn dit de drie voornaamste gegevens:

  • Klikken: hoe vaak er op de advertentie werd geklikt.
  • Vertoningen: hoe vaak de advertentie op een site werd getoond.
  • Klikfrequentie (CTR): klikken gedeeld door vertoningen en uitgedrukt als percentage (x100).

Onthoud het doel van de advertentie Hoe het succes van een campagne wordt gemeten, hangt helemaal af van wat oorspronkelijk het doel was. Voor meer merkbekendheid, moet u zorgen dat de advertentie veel vertoningen krijgt. Voor meer gebruik van uw diensten, moet u naar het aantal klikken kijken. Rendement op de investering (ROI) Zorg ervoor dat de campagne meer oplevert dan u erin hebt gestopt. Was het fruitsap het persen waard? Vele personen kijken naar hoeveel de campagne heeft gekost en hoeveel geld deze heeft opgeleverd als direct resultaat en denken dat daarmee alles gedaan is. Dat is dus niet zo. Waarde van een klant op de lange termijn Bekijk hier het grotere plaatje. Stel dat u bloemist bent, en in augustus 200 euro uitgeeft aan een bannercampagne. Deze campagne levert u 35.000 vertoningen en 35 klikken op. Van die 35 klikken leiden er 5 tot een aankoop van ongeveer 30 euro per keer. Dat is dus een rendement van 150 euro voor een campagne van 200 euro. Wat is nu de waarde op lange termijn van die 5 klanten? Als elke klant bij u terugkomt voor Moederdag, Kerstmis, verjaardagen en Valentijnsdag en telkens zo'n 30 euro besteedt, is dat op lange termijn een waarde van 120 euro per klant, per jaar. Indirecte resultaten Vervolgens de 34.965 personen die niet op de banner hebben geklikt. Stel dat ze de advertentie zagen, naar een andere pagina gingen en dachten: 'Oeps! Het is vandaag onze trouwdatum... een bloemetje!'. Ze hebben dan de kans gemist om op de banner te klikken, maar ze hebben de bedrijfsnaam wel in hun hoofd. Misschien zoeken ze dan op Google, of komen ze in de winkel langs als die in de buurt ligt. Misschien niet vandaag of morgen, maar ooit...