Klik nu hier om te zien welke fatale fout er vaak in websites wordt gemaakt

Zorg dat de bezoekers op de site er op elke pagina aan worden herinnerd welke actie ze moeten nemen. Wees specifiek, vermeld het voordeel dat de bezoeker ermee krijgt.

Om het product of de diensten te verkopen wilt u dat bezoekers op de site een actie ondernemen: het bedrijf bellen, iets kopen, bij het bedrijf langsgaan, zich ergens voor inschrijven, enz. De fout die op vele websites wordt gemaakt is dat er niet duidelijk wordt gemaakt welke actie de bezoeker moet ondernemen. Er wordt niet gezegd wat de bezoeker moet doen nu hij op de website is beland. Personen moeten heel duidelijk te horen krijgen wat u wilt dat ze doen. In marketingtermen heet dit de ‘Call to Action’ of de oproep tot actie. Als dat betekent dat u ze moet vragen om iets te kopen, vraag dat dan ook. Aangezien u erg slim bent, hebt u natuurlijk al gezien dat er in de kop van deze post een 'oproep tot actie' is verwerkt. De angst om een 'fatale fout' te begaan is wat u heeft gemotiveerd om deze post te lezen, de woorden 'klik nu hier' maakten exact duidelijk wat u moest doen en schepten een gevoel van dringendheid. OK, wat is nu een goede oproep tot actie?

Wees specifiek

‘Bel 0800 800800’ is een oproep tot actie, maar bevat geen enkele reden waarom iemand dat zou moeten doen. Wees niet bang om heel specifiek te zijn over wat u wilt dat de bezoekers van de site doen en wat ze mogen verwachten als ze er gehoor aan geven. Hoe gecompliceerder of duurder het product is dat u verkoopt, hoe langer de oproep tot actie waarschijnlijk zal zijn. “Plaats uw bestelling: bel vandaag nog 0800 800 800. Dan komt u in contact met An. Die noteert uw gegevens en doet vervolgens uw Widget123 dezelfde dag nog op de post. En dan kunt u van uw (vermeld het voordeel) gaan genieten. Vergeet niet de online bonuscode 'Nieuwjaarsvoornemen' te vermelden, dan krijgt u meteen 15% korting. De aanbieding eindigt op 1 februari, dus bel nu.' Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, is dit niveau van detail geruststellend voor de potentiële kopers. Het maakt duidelijk wat ze moeten doen en wat ze daarna kunnen verwachten.

Zorg dat het voordeel overduidelijk is

Zorg dat u in eenvoudige taal duidelijk uitlegt welk voordeel de klant krijgt door gehoor te geven aan uw oproep tot actie. Skype heeft hier een goed voorbeeld van. Net even boven de downloadknop staat het volgende: Iemand bellen op Skype is gratis - maar wist u dat u ze ook op hun vaste of mobiele nummer kunt bellen, overal ter wereld en heel voordelig? Geen hype, niet ingewikkeld, gewoon een duidelijk voordeel.

Vastberaden maar vriendelijk

De 'oproep tot actie'-fase is niet het moment om verlegen te zijn. De persoon die u aanspreekt heeft waarschijnlijk al een groot deel van uw verkoopboodschap gelezen en overweegt op zijn minst een aankoop. Dus een oproep tot actie die ongeveer zo gaat: 'Het zou fijn zijn als u ons belde om uw nieuwe keuken te bespreken' is eerder zwak. Wees vastberaden: ‘'Bel ons nu om uw droomkeuken te plannen'

Spreek de klant direct aan

Net als bij alle tekst op de website moet u de bezoekers rechtstreeks aanspreken. Zeg niet: ‘'Klanten die vandaag bellen krijgen een speciale online korting' maar wel: ‘'Als u vandaag belt, krijgt u een speciale online korting'

Schep een gevoel dat het dringend is

Uw oproep tot actie is de laatste poging die u op de webpagina doet om de bezoeker op de site over te halen iets te doen. Geef ze dus niet de kans om er 'nog even over na te denken'. U moet gebruik maken van het feit dat ze uw verkoopboodschap op dat moment lezen. Schep een gevoel van urgentie met woorden zoals 'bel nu', 'vandaag bestellen', 'aanbieding loopt af..'. Als u op elke pagina van uw website een oproep tot actie opneemt die aan dit eenvoudige advies voldoet, dan zult u de verkoopcijfers bijna gegarandeerd zien stijgen.