Tips voor effectieve linkbuilding om fantastische backlinks te genereren voor SEO

U moedigt backlinks naar uw website aan door deel te nemen aan online gemeenschappen, uw deskundigheid ten toon te spreiden en vol te houden. Wel moet de nieuwe content van hoge kwaliteit zijn.

Backlinks van andere sites naar uw webpagina's kunnen een belangrijk onderdeel uitmaken van zoekmachineoptimalisatie. Vooral links van populaire sites over gerelateerde content zijn sterk, zowel voor het verbeteren van uw zoekmachinerangschikking als het genereren van direct verkeer naar de website.
Hoe wordt linkbuilding aangepakt? Hieronder staan een twaalftal tips om u op weg te helpen.

 1. Plaats interessante content op de site. Andere personen zetten veel sneller een link naar uw website op hun eigen site als u goede content biedt, vooral als die content uniek is.
 2. Denk na over het soort content waar personen graag naartoe linken, bijvoorbeeld een 'top tien'-document, een pagina met een bijzondere afbeelding, een stembus of een competitie.
 3. Voeg regelmatig nieuwe en bijgewerkte content toe en maakt dit zowel online als offline bekend.
 4. Neem deel aan online forums over uw sector. Maak gebruik van opportuniteiten om nuttige opmerkingen te plaatsen waaruit uw deskundigheid blijkt (en neem een link op naar relevante content op uw site).
 5. Geef uw site op voor gratis directory's – de Open Directory, vakregisters voor uw sector en plaatselijke registers.
 6. Zorg dat uw website wordt vermeld in het ledendirectory's van handelsverenigingen waarvan u lid bent
 7. Vraag bedrijven met wie u samenwerkt om een link naar uw website op te nemen. Zijn leveranciers bereid om u als klant te vermelden of uw bedrijf te gebruiken voor een gevalstudie? Zijn er klanten die u zouden aanbevelen?
 8. Gebruik sociale media – schrijf een blog, plaats opmerkingen over andere sectorblogs of neem deel aan relevante discussies op sociale netwerksites.
 9. Gebruik een linkchecker om te zien welke sites al links naar uw website bevatten. Probeer te bepalen wat u hebt gedaan om dat te bewerkstelligen en blijf dat doen.
 10. Bekijk de sites van de concurrentie en gebruik een linkchecker om te zien welke sites naar hun website linken. Zijn die misschien bereid om ook naar uw site te linken?
 11. Focus op kwaliteit, niet kwantiteit. Een link vanaf een relevante en gezaghebbende site is beter voor de zoekmachinerangschikking dan tien links van zomaar wat sites.
 12. Wees consequent, bouw langzaam maar zeker links op. Een plotse uitbarsting van linkbuilding kan in uw nadeel werken, omdat zoekmachines zich afvragen wat er aan de hand is.