Tips voor het opzetten van een e-commercewinkel

Maak eerst een planning en voer marktonderzoek uit voordat u de online winkel start en houd daarbij ook rekening met toekomstige vereisten.

Ten eerste, en dit is het belangrijkste, moet u voldoende tijd uittrekken voor planning en voorbereiding. Bedenk wat u wilt verkopen, hoe u de prijs zult bepalen, hoe de artikelen verzonden zullen worden, in welk geografisch gebied u de artikelen gaat verkopen, wat voor soort klanten de artikelen zullen kopen, enz.
Als u al een bedrijf heeft dat producten verkoopt, ofwel B2B of B2C, denk dan na over het effect dat de online winkel hierop zal hebben. Wat voor effect zal de online winkel hebben op uw aankoop-, productie-, opslagsysteem en de verzending?
Voer onderzoek naar wat gelijksoortige bedrijven momenteel doen. Misschien is er een gespecialiseerde winkelsite, zoals Amazon, Shopping.com of Etsy, waar u een kant-en-klare winkel kunt opzetten?
Bedenk een naam voor uw e-commercewinkel, die eenvoudig te onthouden en te spellen is en die gemakkelijk telefonisch doorgegeven kan worden. Zorg dat de domeinnaam (het website-adres) beschikbaar is.
Een van de eerste beslissingen die u moet nemen is hoe ingewikkeld uw online winkel moet worden. Als u slechts enkele eenvoudige artikelen verkoopt, is een zeer eenvoudige online winkel voldoende, maar als het de bedoeling is dat het assortiment uitgebreid wordt, moet u ook rekening houden met toekomstige upgrades.
Als u besluit om een op maat gemaakte e-commerce-oplossing op te zetten, overweeg dan om professioneel advies in te roepen voor de ontwikkeling. Gespecialiseerde e-commercewebdesigners kunnen u adviseren over wat u kunt bereiken en hoeveel dit zal kosten. Er is echter ook online een grote keuze aan websitesjablonen verkrijgbaar, inclusief e-commerce-etalages, winkelwagens en -mandjes.
Bedenk hoe u wilt dat de klanten betalen. Als u niet al een handelsachtergrond hebt, kan het moeilijk zijn om een handelsrekening te openen bij een creditcardbedrijf of bank. PayPal is een goed alternatief, dat op veel plaatsen online wordt geaccepteerd. Bent u eenmaal wat langer gevestigd, dan kunt u alsnog een handelsrekening aanvragen.
Bekijk, voordat u live gaat, de site eerst vanuit het oogpunt van een bezoeker: is deze duidelijk en eenvoudig te gebruiken? Worden de producten duidelijk beschreven en zijn de illustraties duidelijk? Zijn alle processen eenvoudig? Verwijder alles wat complex of ongewoon is.
Denk na over de ondersteuning van uw e-commerce-onderneming. Er is meer nodig dan uw eigen tijd: er is een systeem nodig voor het verwerken van orders, het beantwoorden van vragen, inventarisbeheer en het bijwerken van de site wanneer de prijzen veranderen.
En als laatste moet u de online winkel blijven herzien zodat hij up-to-date, origineel en interessant blijft.