Vertel het juiste verhaal met een online video

U moet niet alleen zorgen dat personen de video vinden, maar ook dat ze hem kijken. Personen die op internet product of dienst X zoeken, vinden die video en besluiten het product bij u te kopen.

Laten we eens zien wat hier allemaal bij komt kijken. Personen moeten de video allereerst vinden. Daarna moeten ze hem ook kijken. Tot slot moet de video hen ervan overtuigen dat ze het product beter bij u kunnen kopen dan bij de concurrent om de hoek.
Onze collega's schrijven al erg goede blogs over waar video's moeten komen te staan en hoe ze eenvoudig te vinden zijn, dus daar hebben we niets aan toe te voegen. We gaan hier bespreken hoe we het juiste verhaal over het bedrijf overbrengen om personen over te halen om bij u te kopen. In de blog over het hoe en waarom van videomontage hadden we het over hoe u met de montage een emotionele reactie oproept bij de kijker.
Laten we nu bespreken hoe we dat kunnen gebruiken om personen aan te zetten tot een aankoop. In een video kunt u vele verhalen kwijt, dus stel allereerst vast welk verhaal het beste bij het bedrijf past. Daarna bedenkt u welke shots u gefilmd wil hebben en hoe u die monteert om het verhaal over te brengen.
We zullen van drie verschillende voorbeeldbedrijven bekijken wat voor video ze hebben en hoe ze hun verhaal eventueel kunnen vertellen.

Een kapperszaak wil de transformatie van een klant in het salon laten zien, om zo personen over te halen het salon te proberen. Hoe doen ze dat?

Ze filmen beelden van hoe de klant er voor en na de knipbeurt uitziet, en laten de verschillende transformatiefasen zien. Ze filmen de klant in de kappersstoel gedurende het stylingproces, met shots van het wassen, knippen, kleuren en stylen. De klant heeft eventueel een glas wijn of een kop koffie in handen tijdens het stylen, om te laten zien wat een service ze bieden en hoe ontspannen de klant is. Tot slot komt de klant in beeld, met het nieuwe kapsel en een tevreden glimlach.

Een loodgietersbedrijf wil laten zien hoe flexibel ze zijn, dat ze 24 uur per dag beschikbaar zijn en een uitstekende service bieden. Hoe doen ze dat?

Ze laten eerst de klant zien die hen opbelt, en daarna de bedrijfswagen die 's avonds bij de klant voor de deur parkeert. Ze willen laten zien dat ze een betrouwbaar bedrijf zijn, dus is de klant een oudere vrouw. Om hun goede service bij de klant in huis te laten zien, filmen ze allerlei beelden van de loodgieter die aan het werk is en een shot waarin de klant de hand van de loodgieter schudt bij het afscheid. Daarna zien we de bedrijfswagen wegrijden. Een voice-over vertelt ondertussen wat er in de video gebeurt en geeft informatie over het bedrijf.

Een accountantskantoor wil duidelijk maken dat de boekhoudwetgeving binnenkort gewijzigd wordt, en wil laten zien dat hun bedrijf alles afweet van die wijziging. Hoe doen ze dat?

In de video spreekt een partner van het bedrijf de kijker direct aan over de toekomstige wijziging en wat de gevolgen daarvan zijn voor bedrijven. De partner hanteert geen keiharde verkooptechniek om het bedrijf te promoten maar geeft in plaats daarvan een korte, duidelijke uitleg over de wijziging. Aan het eind van de video biedt hij de kijker advies als ze hun nummer bellen. Tegen een camera praten is niet eenvoudig, maar in deze video krijgt u advies over hoe en waarom u dat zou moeten doen. In dit voorbeeld wekt de partner vertrouwen op bij de kijker door hem recht aan te kijken en rustig en duidelijk te praten. Omdat ze verder ook niets proberen te verkopen, komen ze over als onafhankelijke deskundigen.
Heel kort samengevat worden er dus drie verhalen verteld in de video's. Elk voorbeeld spreekt rechtstreeks potentiële klanten aan die op zoek zijn naar dat bedrijf, en probeert de kijker ervan te overtuigen dat ze dat bedrijf moeten kiezen.
Dat zegt natuurlijk niet veel over welke frames ze gekozen hebben, hoe ze overgaan van het ene shot op het andere, hoe ze de beelden hebben verlicht of de video hebben bewerkt, welke muziek ze hebben gebruikt enz.