Waarom is een professionele website belangrijk?

De eenvoudigste websites zijn niet meer dan een verzameling statische bestanden. Beschouw HTML als content en CSS als de manier hoe die content eruit ziet.

HTML

HTML (hyper text markup language) is de belangrijkste taal op het web en de grondslag van de meeste webpagina's. Net als een Word-document begrijpt HTML het verschil tussen paragrafen en koppen, door content te definiëren aan de hand van een strikte set van elementen. Content wordt om start- en eindtags gewikkeld. Een stuk content dat in tags is gewikkeld wordt een element genoemd. De eerste kop van een pagina ziet er in HTML bijvoorbeeld als volgt uit

<h1>Mijn kop</h1>

De 'h' betekent dat het een kop is en de 1 betekent dat dit de eerste of belangrijkste kop is. Daardoor krijgt elk element op een pagina betekenis en kunnen webbrowsers (bijv. Internet Explorer) en zoekmachines zien wat voor type element het is en hoe belangrijk het is. De tags die in webpagina's worden gebruikt geven zoekmachines ook een idee van de relevantie van een zin of paragraaf. Sommige technieken voor zoekmachineoptimalisatie (of SEO) zijn gebaseerd op het invullen van specifieke zoekwoorden in tags die door zoekmachines als het meest relevant worden beschouwd, bijv. koppen en titels.

Facebook zonder CSS-stijlen CSS

(een afkorting van cascading stylesheets) zijn bestanden die worden gebruikt om het uitzicht van HTML-elementen te wijzigen. Ze worden gebruikt om sites hun uiterlijk te geven. Zonder CSS-bestanden zien webpagina's er vreselijk saai uit en blijven de visuele kenmerken van de tekst beperkt tot verschillende lettergrootten, lettergewicht, basiskleuren en basismarges. Met behulp van CSS kunnen elementen in een HTML-document visuele eigenschappen krijgen. Om even terug te gaan naar het vorige voorbeeld, de

 

<h1>en</h1>

kan een groter lettertype krijgen met behulp van eenvoudige CSS:h1 {font-size:24px}. JavaScript is een programmeertaal voor websites, HTML en CSS zelf zijn statisch. De content en het aanzien kunnen niet veranderen zonder dat naar een andere pagina wordt genavigeerd. Met JavaScript is het mogelijk dynamische functionaliteit aan een site toe te voegen, zoals diavertoningen, autosuggest, verbergen en vertonen van content en animatie.