Wat is een subdomein?

Een subdomein is een gedeelte van een URL. Grote websites kunnen op die manier in aparte secties worden verdeeld. Dit is soms goedkoper en gemakkelijker dan het aanhouden van verschillende websites.

Met subdomeinen worden grote, ingewikkelde websites georganiseerd

Een subdomein is een element (of 'label') dat in een URL kan worden gebruikt om delen van een grote of ingewikkelde website op te splitsen. Het kan bijvoorbeeld een afdeling in een groot bedrijf zijn. Het wordt ook wel een 'lowleveldomein' of 'childdomein' genoemd, naast het topleveldomein (.com, .be of .info, bijvoorbeeld) en het midleveldomein, meestal de naam van de hoofdwebsite. Het subdomein, midleveldomein en topleveldomein worden door punten van elkaar gescheiden. Bijvoorbeeld in de URL http://maps.goudengids.be: • is maps het subdomein • goudengids het midleveldomein • en .be het topleveldomein

Waarvoor worden subdomeinen gebruikt?

Subdomeinen kunnen handig zijn om zeer grote en ingewikkelde sites op te splitsen, vooral sites die verschillende grote, aparte secties hebben. Het is vaak gemakkelijker en goedkoper om verschillende subdomeinen te onderhouden dan een reeks aparte websites. Sommige hostingbedrijven rekenen namelijk geen extra kosten aan voor meer subdomeinen. Bovendien hoeft u dan maar één betaling te onthouden, één verloopdatum en één paar logingegevens (voor onderhoudswerkzaamheden). Subdomeinen kunnen ook helpen om de zoekmachineoptimalisatie te verbeteren, omdat gerichte zoekwoorden in de domeinnaam kunnen worden opgenomen. Hiermee worden echter alleen de SEO-resultaten voor het subdomein verhoogd, niet voor de hoofdsite, omdat de meeste zoekmachines subdomeinen als aparte sites behandelen.