Wat gebeurt er als u het prikbord op Facebook verbergt?

Maak de Facebook-pagina eenvoudiger te vinden en stimuleer interactie om de aandacht van de klant vast te houden. Stelt u op Facebook liever een e-mail op of bespaart u liever een paar muisklikken?

Hoe verandert de Facebook-ervaring als het prikbord niet openbaar wordt gemaakt?

Na mijn vorige bericht over de voor- en nadelen van een prikbord op Facebook hebben we een zeer wetenschappelijk* experiment uitgevoerd met ons eigen account. We hadden wel nog een prikbord, maar niemand kon reageren op berichten. Ze konden wel nog e-mails sturen, maar dan moesten ze eerst op de berichtknop klikken, een bericht intikken, op verzenden klikken, enz...

Wat gebeurde er nu?

Na een paar maanden was het niveau van betrokkenheid drastisch afgenomen. Bijna niemand nam meer de moeite om te communiceren zonder het prikbord. Zo nam onze eigen interesse in de Facebook-pagina ook af. We brachten minder tijd op de site door. Enkele personen vroegen via e-mail waarom ze het prikbord niet meer konden gebruiken. We hadden natuurlijk iedereen geblokkeerd op het prikbord, maar omdat ze het voorheen wel altijd konden gebruiken, waren ze nu wat aangedaan door die aanpassing.
Maar heel weinig personen bleken zin te hebben om een apart, persoonlijk e-mailbericht te versturen via Facebook. We denken dus dat de meeste mensen liever een paar muisklikken besparen en de update direct willen lezen. Waarom krijgen wij als individuele gebruikers dan zo veel meer feedback via het prikbord dan via de privéberichten op Facebook?

Komt dit omdat u voor het prikbord minder vaak hoeft te klikken?

Of omdat de meeste gebruikers de Facebook-gemeenschap vertrouwen? Vinden ze het echt prima dat zo'n beetje iedereen de virtuele Facebook-gesprekken kan meelezen? Misschien komt het omdat het prikbord gezien wordt als een plek voor licht, onbelangrijk vermaak of een snel, kort berichtje. Sociologen zouden hun levenswerk kunnen maken van het bestuderen ons gedrag in sociale media. Het komt er uiteindelijk op neer dat personen internet gebruiken om het leven eenvoudiger te maken en om zo snel mogelijk informatie te krijgen. Iets wat dat in de weg staat, zal geen lang leven beschoren zijn.