Wat zijn backlinks en hoe helpen die bij SEO?

Goede links van betrouwbare, relevante bronnen naar uw website helpen om een hogere rangschikking te verkrijgen bij zoekmachines. Backlinks helpen gebruikers bij hun navigatie op de site.

Voor een goede zoekmachineoptimalisatie (SEO) is niet alleen de content van de website belangrijk, maar ook waar en hoe vaak de site op andere plaatsen op internet verschijnt. In een eerder bericht hadden we het al over het belang van sociale netwerken voor een betere optimalisatie van een website. Links naar uw website op sociale netwerken als Facebook en Twitter (en de bezoekersaantallen die zij produceren) zijn factoren die door zoekmachines worden meegenomen bij het bepalen van een rangschikking in de zoekresultaten.

Backlinks

Backlinks worden ook wel inkomende links genoemd en zijn links vanaf externe websites op internet. Ze zijn heel nuttig voor zoekmachines omdat ze aangeven dat een website populair is. Als een andere website een link toevoegt naar uw site, is dat een feite een 'stem' voor u. Ze geven zo klanten aan dat ze uw site een bezoekje waard vinden. U kunt de site dus via sociale media promoten, maar het kan ook de moeite waard zijn om elders nog links naar de site te verkrijgen. Als u bijvoorbeeld een groothandel bent en de winkels en handelaren die bij u inkopen een link naar uw website op hun eigen site hebben staan, zullen deze backlinks bezoekers naar uw site leiden. Ze laten zo ook aan zoekmachines zien dat de website relevant is voor personen die de diensten die u aanbiedt nodig hebben.

Hoe gebruik ik backlinks voor SEO?

Zoekmachines bekijken de kwaliteit van backlinks bij het indexeren en rangschikken van een website. Een goede backlink heeft de meeste van of al deze kenmerken: Het is afkomstig van een betrouwbare bron. Als een website heel populair is, relevant is voor het opgezochte zoekwoord en over het algemeen als betrouwbaar wordt aanzien, dan worden links op die site ook als positief gezien door bezoekers en zoekmachines. Hij staat op een pagina die relevante informatie bevat. Links op pagina's die niet relevant zijn voor uw webcontent worden door zoekmachines als spam gezien en krijgen daardoor een minder positieve rangschikking. Dit is een afweermiddel tegen mensen die 'vals proberen te spelen' door gewoon heel veel links online te zetten om (op oneerlijke wijze) bezoekers aan te trekken. Dit is een vorm van het zogenaamde 'black hat-SEO'.‘ De tekst van de link bevat een relevant zoekwoord. De tekst van de link is de link zelf die op het scherm te zien is. Deze tekst moet bij voorkeur een sterk zoekwoord zijn. Zo zien bezoekers en zoekmachinecrawlers meteen waar de link voor is en hoe die relevant is voor een zoekwoord. Als men bijvoorbeeld een link naar Google wil plaatsen, kan men gewoon www.google.be schrijven, maar dit geeft verder niet aan waar de link voor is en of hij relevant is, tenzij de lezer de website al zou kennen. Een sterke backlink bevat een relevant, omschrijvend zoekwoord. Mijn voorbeeldlink zou veel beter zijn als de tekst 'Zoekmachine' was. De website zelf is van hoogwaardige kwaliteit. Sterke backlinks zijn nutteloos als de website niet behulpzaam is als de bezoeker er eenmaal arriveert. Zorg dat alle webpagina's gemakkelijk te navigeren zijn, met relevante zoekwoorden en content erop. Als een bezoeker niet vindt wat hij zoekt en doorklikt naar andere pagina's op de site, kan dit toch een negatieve invloed hebben op de rangschikking; ook als u veel bezoekers op de startpagina krijgt.