Wat zijn banneradvertenties?

Kijk goed rond en zoek de beste service! Banners zijn de advertenties met afbeeldingen die u op sommige webpagina's tegenkomt. Ze kunnen overal op een pagina staan.

Wat zijn banners?

Banners zijn de advertenties met afbeeldingen die u op sommige webpagina's tegenkomt. Ze kunnen overal op een pagina staan. Soms zijn ze geanimeerd, soms hebben ze geluid, soms klappen ze uit tot een videoclip en binnenkort zien we al die zaken vast en zeker in één advertentie.

Hoe werken ze?

De meeste websites houden op hun pagina's plaats vrij voor banneradvertenties, zodat bedrijven (zoals u) op die plek kunnen adverteren. U kunt op specifieke websites adverteren of op een heel netwerk van sites. U kunt verder elke website zelf benaderen, een advertentiebureau inschakelen of andere opties onderzoeken.

Bannerafmetingen

Banners bestaan in allerlei vormen en maten: lang, kort, smal of dik. De IAB heeft echter standaardafmetingen bepaald waaraan banners moeten voldoen. Zo is er de gewone banner (728×90 pixels), de kleine banner (468×60 pixels), de kleine skyscraper (120×600 pixels), de gewone skyscraper (160×600 pixels), de halve pagina (300×600 pixels) en de mpu (300×250 pixels).

Prijsmodellen

Er zijn verschillende manieren om banneradvertenties te kopen, maar hier ziet u alvast een overzicht van de drie voornaamste:

  • CPM ('cost per mille'), oftewel de kosten per duizend vertoningen
  • CPC ('cost per click'): u betaalt voor elke keer dat er op de banner wordt geklikt
  • CPA ('cost per acquisition'): u betaalt alleen als de klant overgaat tot aankoop.

Sommige bureaus nemen uw hele marketingplan in overweging en stellen op basis daarvan een vaste prijs op, inclusief de kosten van het maken van de banners, het bijhouden en het optimaliseren van de campagne.