Workflows ontwerpen

Een website is niet meer dan een hulpmiddel om taken mee te voltooien. Als iemand bijvoorbeeld meer over een bedrijf wil weten, bekijkt hij of zij de website van het bedrijf.

Een website is niet meer dan een hulpmiddel om taken mee te voltooien. Als iemand bijvoorbeeld meer over een bedrijf wil weten, bekijkt hij of zij de website van het bedrijf. Als iemand in contact wil blijven met vrienden, gebruikt hij of zij Facebook. Als iemand ergens zijn foto's wil bewaren, gebruikt hij of zij Flickr. Webdesigners en bedrijven moeten altijd in gedachten houden voor welk doel de gebruiker op de site is voordat ze die site gaan adverteren.

Goed nadenken over het doel

Er zijn een paar basisvragen die u zich moet stellen bij het bedenken van de interface: wat wil de gebruiker bereiken en welke informatie heeft de gebruiker daarvoor nodig? Als u eenmaal weet wat de gebruiker wil bereiken, dank dan aan de taak zelf en bepaal wat daarvoor nodig is. Als de gebruiker bijvoorbeeld een nieuwe vacature wil plaatsen op een vacaturesite, moet u gaan nadenken over welke informatie daarbij nodig is, zoals functietitel, functieomschrijving en salaris.

Storyboarding

In een storyboard wordt elke stap van het proces beschreven. Vaak wordt een storyboard weergegeven in structuurlijnen (de 'bouwtekening') van het proces. Storyboards moeten dienen als communicatiemiddel tussen teamleden en de klant en moeten tevens de afzonderlijke stappen in het proces visualiseren. Dit zijn zeer handige hulpmiddelen waarmee het team de workflows op de website kan testen. Storyboards zijn bijzonder nuttig bij processen die uit meerdere stappen bestaan.

Gebruikerstest

Zelfs als u wekenlang aan het ontwerp van de website en de bijhorende processen gewerkt hebt en de site eindelijk online gaat, is het natuurlijk nog niet zeker of deze net zo goed werkt voor de gebruikers. Dit probleem is te voorkomen door de processen vaak en vroeg te laten testen door typische gebruikers. Zo weet u tijdig wat er nog veranderd moet worden om een proces zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.