Zijn XML-sitemaps belangrijk voor SEO?

Sitemaps op zich zijn geen tool voor SEO; dat is een misvatting. Sitemaps kunnen echter wel gebruikt worden voor originaliteit en dekking in zoekmachines.

De meningen over het belang van sitemaps zijn nog steeds verdeeld in de SEO-gemeenschap, maar de meesten zijn van mening dat ze geen effect hebben op de rangschikking. XML-sitemaps hebben geen direct effect op de rangschikking. Ze kunnen de nauwkeurigheid van de rangschikking en dus van de zoekresultaten wel verbeteren en zijn op die manier goed voor de algehele zoekcampagne. U moet zich sitemaps voorstellen als veiligheidsnetten voor u de gebruikers en voor zoekmachines...

Wat is een sitemap eigenlijk?

Het antwoord zal niemand verbazen: het is gewoon een logische lijst van alle pagina's op een website, die toegankelijk gemaakt kan worden voor webcrawlers en gebruikers. Er zijn tools beschikbaar op het web om een sitemap voor uw website te maken, en hieronder geven we enkele links. Het is heel erg gemakkelijk. De sitemap kan dan ingediend worden bij zoekmachines zoals Google, Bing and Yahoo en aan de navigatie op een website worden toegevoegd voor gebruik door de bezoekers. De manier waarop sitemaps worden aangemaakt en ingezonden is de afgelopen jaren veranderd. Nu is XML (Extensible Markup Language) de coderingsstandaard. Let wel: het indienen van een sitemap garandeert geen indexering of crawl, maar werkt meer als een soort verzekering om te zorgen dat een zoekmachine weet dat uw website bestaat. Voor nieuwe sites is het zeker de moeite waard. Het verhoogt de zichtbaarheid in zoekmachines en geeft het initiële crawlproces een duwtje in de rug. Als sommige van de pagina's niet goed worden gecrawld kan een sitemap nuttig zijn op dat vlak.

Hoe dien ik een sitemap in bij Google?

XML-sitemaps kunnen ingediend worden bij Google via Webmaster Tools, via de site configuratiescherm. Als het XML-bestand eenmaal is geüpload bent u klaar. En nadien maar duimen dat u er iets aan heeft. Vanuit SEO-oogpunt weten we dat het van essentieel belang is om links van externe sites te krijgen, maar voor optimalisatie op de pagina zijn lijsten van interne links naar bepaalde pagina's ook nuttig. Als er een rangschikkingvoordeel uit het gebruik van sitemaps voortvloeit, is dit niet meer dan een neveneffect.

Links naar websites voor het genereren van sitemaps:

XML-sitemaps – http://www.xml-sitemaps.com/ Google Sitemap Generator – http://code.google.com/p/googlesitemapgenerator/ AuditMyPC – http://www.auditmypc.com/free-sitemap-generator.asp