Zoekopdrachtrapporten van AdWords

PPC-zoekopdrachtrapporten zijn erg belangrijk en helpen bij het optimaliseren van uw PPC-account. Gebruik ze en vraag wekelijks een rapport aan. U kunt een zoekopdrachtrapport in AdWords opvragen.

Deze rapporten zijn heel informatief en helpen bij het uitbouwen van uw account en het identificeren van nieuwe verticale marktsegmenten. Zorg dat u deze rapporten niet vergeet, want zij vormen een van de 5 belangrijkste onderdelen van het PPC-account. Ze zorgen er (soms) ook voor dat u twijfelt aan a) de intelligentie van mensen, b) hun perceptie van Google en c) of ze de advertentie eigenlijk wel gelezen hebben...

Waar vindt u deze rapporten nu?

Meld u aan bij uw AdWords-account. Klik op Campagnes. Klik op Zoekwoorden. Selecteer dan ‘Zoektermen weergeven’, ‘Alle’ en daar zijn ze. Sommige zoekwoorden staan logischerwijze bovenaan (hopelijk de woorden met het meeste verkeer en de meest relevante). Kliks en vertoningen staan net zo vermeld als normale zoekwoorden, alsook CPC, uitgaven en conversies enz. Het enige verschil is dat een zoekwoord misschien niet door u is toegevoegd, maar toch door Google in het rapport werd opgenomen. Lees ze maar eens door. Sorteer ze op het aantal vertoningen, vooral bij een lage klikfrequentie (CTR). Als de zoekwoorden totaal niet relevant zijn en u zich afvraagt waarvoor u nu eigenlijk betaald hebt, moet u de brede zoekwoorden uitschakelen en verder specificeren en de zoekwoordenlijst als het ware opruimen. Wij hebben accounts gezien met brede zoekwoorden als ‘dans’ of ‘speelgoed’. Google verdient veel geld aan die brede zoektermen omdat ze zoveel overeenkomende zoekopdrachten vinden! Als slechts een paar zoektermen niet goed zijn, bijvoorbeeld als het advertentiegebied ‘thee met aapjes’ is en iemand heeft gezocht naar ‘plaatjes van thee met aapje’, dan moet u 'plaatjes' toevoegen als negatief zoekwoord. Zo zegt u tegen Google: Neen, laat voor zo'n zoekopdracht mijn advertentie niet zien. Blijf raden, maar niet bij plaatjes. U ziet dus wat u niet wilt zien, maar het toont ook nieuwe gebieden. Stel dat u zich richt op zoekwoorden rond 'sparen voor kinderen' en u ziet dat Google ook 'sparen voor kleinkinderen' of 'sparen voor baby's' laat zien, dan is dat een nieuw en verwant verticaal segment. Voeg een groep toe voor kleinkinderen en baby's. Voeg relevante advertenties toe. Ontwerp een landingspagina met een schattige baby erop. Test die uit. Er wordt immers naar gezocht, dus wees erbij. Hoe specifieker u te werk gaat, hoe goedkoper de cost per click zou moeten zijn. Blijf deze rapporten zeer actief bijhouden. Vraag minimaal een keer per week een rapport op om te zorgen dat u het budget verstandig besteedt. Als u grote bezoekersaantallen en een groot budget hebt, doe dit dan twee keer per week. Het duurt een aantal dagen om dergelijke rapporten samen te stellen, maar ze zijn erg belangrijk.