9 slimme tips om uw belastingen in België te verlagen

  • Gepubliceerd op December 14, 2021
  • Update op December 21, 2021
  • Leestijd 6 min.
8 cover payer moins impot belgique

Belasting betalen is erg belangrijk om openbare diensten te helpen financieren. Toch is het normaal dat u uw belastingen laag wilt houden om uw budget te verlichten. Gelukkig zijn er volkomen legale manieren om minder belastingen te betalen en tegelijkertijd bij te dragen aan de welvaart van het land!

1. Doneer aan verenigingen

In België loont vrijgevigheid! Uw giften aan goede doelen zijn fiscaal aftrekbaar tot 45% (60% voor giften in 2020). Om van deze belastingvermindering te genieten, moet u nog wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • de vereniging waaraan u doneert moet goedgekeurd zijn door de FOD Financiën
  • per vereniging moeten uw giften over het jaar minimaal € 40 bedragen om aftrekbaar te zijn
  • het jaarlijkse plafond voor schenkingen ter vermindering van belastingen bedraagt ​​10% van het nettoloon, met een maximum van € 384.300.

2. Belastingvermindering op kosten kinderopvang krijgen

Zorgt u voor uw kinderen onder de 14 jaar buiten de schooluren? Of u nu kiest voor een kinderverzorgster, een crèche of een buitenschoolse opvang, u kunt een deel van de kosten aftrekken van uw belastingen. De belastingvermindering bedraagt ​​45% over een maximumbedrag van € 13,70 per dag (voor inkomen voor het jaar 2021), wat overeenkomt met een belastingvermindering van € 6,16 per opvangdag.

Voor kinderen onder de 3 jaar voor wie u geen kinderopvangkosten declareert, kunt u ook kiezen voor de verhoging van het vrijgestelde inkomensquotum (€ 610 extra voor inkomen voor 2020).

3. Gebruik dienstencheques

Met dienstencheques kunt u verschillende diensten in uw dagelijks leven betalen: een huishoudhulp aan huis, een strijkdienst, een persoon die de essentiële boodschappen voor u doet, et cetera. In Wallonië kunt u een belastingvermindering van € 0,90 krijgen op elk van de eerste 150 dienstencheques die een persoon in de loop van het boekjaar heeft gekocht. In Brussel bedraagt ​​het belastingvoordeel € 1,35 voor de eerste 163 dienstencheques. In Vlaanderen loopt dit voordeel op tot € 1,80 per dienstencheque voor de eerste 170 aankopen.

4. Sluit een levensverzekering af om uw belastingen te verlagen

Langetermijnsparen zoals levensverzekeringen geeft u belastingvoordeel. Voor het inkomen van het jaar 2021 kunt u dus 30% van uw spaargeld recupereren, met een plafond van € 2.350. Dat komt nog steeds overeen met een besparing van € 717.

5. Investeer in pensioensparen

Pensioensparen is een ander soort spaargeld dat helpt bij het verlagen van de belastingen. Het tarief van het belastingvoordeel is afhankelijk van de onderschreven formule. Voor premies met een maximum van € 990 over het boekjaar zal dit 30% zijn. Dat wil zeggen maximaal € 297. Voor premies met een maximum van € 1.270 wordt dat 25%, dus maximaal € 317,5.

6. Sluit een hypothecaire lening af

Heeft u net uw hoofdverblijf gekocht? In Wallonië geeft uw krediet u recht op aanzienlijke belastingaftrek. Deze systemen zijn geregionaliseerd en variëren dus naargelang u in Wallonië, Brussel-Hoofdstad of Vlaanderen woont. Laat u adviseren door een fiscaal deskundige om te bepalen op welke fiscale voordelen u recht heeft.

7. Renoveer uw huis

Bepaalde renovatiewerken gericht op het verbeteren van de energieprestatie van uw woning geven aanleiding tot belastingverminderingen. In Wallonië kunt u een vermindering krijgen die overeenkomt met 30% van uw uitgaven voor dakisolatie, met een plafond van € 3.310 voor betaalde werken in 2020. Deze maatregelen zijn afhankelijk van de regio en veranderen regelmatig. Laat u telkens goed informeren wanneer u van plan bent renovatiewerken te realiseren.

8. Een helpende hand verstrekken aan een ondernemer

In Wallonië heeft u de mogelijkheid om geld te lenen aan startende ondernemingen in de vorm van een Coup de Pouce-lening. Het leenbedrag (maximaal € 125.000) wordt voor een bepaalde periode (4, 6, 8 of 10 jaar) geblokkeerd. Gedurende deze periode geniet u van jaarlijkse belastingverminderingen: 4% voor de eerste 4 jaar, daarna 2,5% tot de lening afloopt.

9. Schakel een belastingadviseur in om te profiteren van alle belastingvoordelen

De beste manier om minder belasting te betalen, is door een professional in te huren. Een fiscaal accountant weet u te laten profiteren van alle belastingverminderingen waar u recht op heeft. Hij zal u ook adviseren over nieuwe investeringen waarmee u uw belastingen verder kunt verlagen, terwijl u altijd volledig legaal handelt.

Om uw belastingen zo veel mogelijk te verlagen zonder stress en in overeenstemming met de regels vindt u in ons bestand snel een belastingadviseur bij u in de buurt.

Op zoek naar Belastingconsulenten?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen
by Josie Wensley
share on Email Twitter