Wanneer en hoe snoeit u een boom correct en veilig?

  • Gepubliceerd op December 14, 2021
  • Update op Juli 18, 2023
  • Leestijd 6 min.
5 cover elagage arbre

Zelfs als de natuur de dingen goed doet, is het soms nodig een boom te snoeien. Hiervoor is het noodzakelijk om het beste moment te kiezen en de juiste dingen te doen. Ontdek onze tips voor een geslaagde boomsnoei.

Waarom een boom snoeien?

Het snoeien van een boom betekent het verwijderen van enkele van zijn takken om hem te beschermen en alle boomstructuren in de buurt te behouden. Zo biedt u een antwoord op verschillende uitdagingen:

  • voorkomen dat verzwakte takken breken onder het gewicht van fruit of sneeuw, of onder invloed van de wind
  • delen van de boom verwijderen die zijn aangetast door een plaag
  • voorkomen dat takken een dak of hoogspanningslijn raken

Men neemt het woord snoeien vooral in de mond als het gaat om het geven van een meer harmonieuze vorm aan een decoratieve boom of het bevorderen van de productie van fruitbomen.

Wanneer kunt u een boom het beste snoeien?

Sommige tijden van het jaar zijn gunstiger dan andere voor het snoeien van een boom. Het wordt aanbevolen om u te concentreren op de late lente en herfst, en best het einde van de zomer en winter te vermijden.

Voorjaarssnoei

Een van de snoeiperiodes is het late voorjaar (april, mei en juni), zodra de bladeren zijn verschenen. De boom is dan vol leven, wat een snelle genezing bevordert. In regio's waar het klimaat mild is, is het ook mogelijk om helemaal aan het begin van de lente te snoeien, vóór het verschijnen van knoppen.

Herfstsnoei

De late herfst (nadat de bladeren zijn gevallen) en de vroege winter zijn vaak de beste tijd om een boom te snoeien. De boom gaat in ruststand en de afwezigheid van bladeren maakt het snoeien gemakkelijker. De genezing zal langzamer gaan dan in het voorjaar. Het is daarom niet nodig om te lang te wachten om de boom te laten genezen voor de komst van de extreme kou.

Te vermijden perioden voor het snoeien van een boom

Het wordt sterk aanbevolen om het snoeien van een boom in het vroege voorjaar te vermijden, op het moment van sapstijging en bladontwikkeling. Het is ook beter om niet door te gaan met snoeien vlak voordat de bladeren vallen, wanneer de boom energiereserves opbouwt om zich voor te bereiden op de volgende lente.

Als u in een gebied woont waar de temperaturen ver onder het vriespunt kunnen dalen, vermijd dan ook het snoeien van uw bomen in de winter.

Hoe een boom op de juiste manier te snoeien?

Het snoeien van een boom is geen improvisatiewerk. Zorg dat u de structuur van de boom goed kent, de beste gereedschappen gebruikt en op de juiste plaats snoeit. Uw grootste prioriteit tijdens uw werk is veiligheid. Draag daarom een geschikte outfit, handschoenen, een bril en een helm.

Observeer de boom

Neem voordat u gaat snoeien de tijd om de boom goed te bekijken. Hiermee kunt u bepalen welke takken u moet knippen en op welk niveau. U zult zeker dingen anders doen van zodra u eraan begint, maar het is altijd beter om een overzicht te hebben voordat u start met de klus.

De juiste tools gebruiken

Om uw boom te snoeien, is het essentieel om geschikte en goed onderhouden tools te hebben. Afhankelijk van de diameter van de tak moet u een kettingzaag, zaag, schaar of een zeer goede snoeischaar gebruiken. Zorg ervoor dat u uw gereedschap slijpt en zorg ervoor dat er geen tanden ontbreken aan uw zaag. Dat levert een schone snede op die de boom veel minder zal beschadigen. Daarnaast loopt u minder kans op verwondingen wanneer u gereedschap gebruikt dat goed snijdt.

Beheers snoeitechnieken

De takken mogen nergens worden geknipt, om het risico de boom te beschadigen tot een minimum te beperken. Om een goede genezing te garanderen, snijdt u nooit gelijk met de stam. Behoud in plaats daarvan een klein deel van de tak van een paar centimeter lang. Informeer u best vooraf over de optimale vorm voor uw boom.

Schakel een professionele snoei-expert in

Het snoeien van een boom is een gevaarlijke activiteit, waarbij op hoogte moet worden gewerkt met gereedschappen die ernstige verwondingen kunnen veroorzaken. Bovendien kan slecht uitgevoerd snoeien de boom ernstig beschadigen. Acht u zich niet in staat uw boom te snoeien volgens de regels van de kunst en veilig, aarzel dan niet om een snoei-expert in te schakelen. Deze professional heeft apparatuur om te klimmen, beheerst perfect het gereedschap en weet hoe hij moet snoeien om de schoonheid en gezondheid van de boom te behouden.

Hebt u aanvullend advies nodig over het snoeien van een boom of wilt u iemand inschakelen voor het snoeien? Ontdek de diensten van professionele snoei-experts via de Gouden Gids.

Hoe een boom veilig te snoeien?

Het wordt aanbevolen om de tak vlak voor een naar buiten gerichte knop te knippen, omdat dit helpt om de toekomstige groei goed te begeleiden. Maak vervolgens het midden van de boom vrij, zodat het licht er doorheen gaat. Knip ten slotte door te focussen op gevaarlijke of verkeerd gerichte takken.

Wanneer moet u de takken van een boom afknippen?
Op zoek naar Snoeien & vellen van bomen?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen
by Josie Wensley
share on Email Twitter