Textiel, Confectie & Juwelen

Van textielgrondstoffen tot textielweefsels

Oorspronkelijk betekende het woord textiel een weefsel dat geweven is met een weefgetouw. Vandaag heeft textiel een veel ruimere betekenis en omvat het alle soorten stoffen die gemaakt zijn van garens, wol, vlas of linnen. Met allerhande textielmachines worden deze textielgrondstoffen geweven, gebreid, geknoopt, gevlochten of geperst tot stoffen. Spinnerijen en weverijen spinnen de filamenten tot draden en weven die draden tot weefsels. Tegenwoordig wordt er ook veel gewerkt met synthetische vezels zoals nylon, een polyamide vezel, maar ook met polyester, polyacryl, polyurethaan, polyethyleen en polypropeen. Tapijtfabrikanten knopen draden op een canvas tot vloerbekleding zoals tapijten en matten. Vilt is een textiel materiaal dat bestaat uit geperste losse vezels. Op die manier ontstaat een vlies, dat we groeperen onder de noemer non-woven textiel.

Bewerking van textiel zoals veredelen, kleuren en opsmukken

In functie van haar uiteindelijke toepassing, ondergaat textiel nog een of meerdere bewerkingen voordat ze op de markt komt. Enkele voorbeelden hiervan zijn textielveredeling om haar eigenschappen te verbeteren, textielververijen, textielbedrukking, flockage of borduren met motieven of logo’s, plooien en rimpelen en smocken.

De diverse toepassingen van textiel: veel meer dan de confectie van kleding

Textiel dient niet alleen voor het maken van kleding in confectiezaken zoals dameskleding, herenkleding, kinderkleding, babykleding, ondergoed, lingerie, en breigoed, maar wordt ook in vele andere toepassingen gebruikt. Binnen de confectie van werkkledij en bedrijfskleding vind je ook beschermende kleding zoals handschoenen tegen snijwonden, kogelwerende vesten, en veiligheidskledij tegen gevaarlijke stoffen, als bescherming tijdens het vallen, of tegen vallende of opspattende voorwerpen. Onder textiel voor huishoudelijke toepassingen vind je huishoudlinnen zoals tafellinnen en handdoeken, maar ook poetsdoeken, dweilen, zakdoeken, dekens, dekbedden en donsdekens. In woningtextiel heb je een ruime keuze aan gordijnen, zonneschermen, tapijten en meubelstoffen voor het overtrekken van zetels, stoelen en kussens.

Belangrijkste categorieën

Alle categorieën

Afgewerkte textielproducten